O irlandzkiej kuchni

Rozmawiając o Irlandii z całą pewnością należy wspomnieć o irlandzkiej kuchni. Ci, którzy wyjeżdżają do Irlandii bardzo często obawiają się, że w Irlandii nic nie będzie im smakowało. Wszystko przez opinię, którą otoczona jest kuchnia angielska. Tymczasem jadąc do Irlandii naprawdę nie ma się czego obawiać. W kuchni irlandzkiej dominuje przede wszystkim nabiał, ryby oraz owoce morza.

 

Produkuje się tutaj pyszne sery Gubbeen oraz Cashel Blue. Serwuje się je z pieczywem, które według gustu może być albo białe albo ciemne. Wśród mięs w Irlandii królują wołowina, wieprzowina oraz baranina. Jada się je jednak z ziemniakami, które przecież znamy z naszej kuchni doskonale. Jeżeli zaliczamy się do miłośników owoców morza powinniśmy udać się do hrabstwa Gaillimh. Można tutaj skosztować chyba najlepszych na całym świecie ostryg. Mówiąc o irlandzkich przysmakach nie możemy zapomnieć również o słynnym piwie Guinness. Pyszna jest tutaj kawa, która w zimne dni podawana jest z whisky, która wspaniale nas rozgrzeje.