Od niedawana temat stosowania wywaru gorzelnianego do karmienia bydła jest dość popularny, ale także kontrowersyjny. Wszystko przez to, że jest to produkt powstający w trakcie procesu kondensacji i suszenia pozostałości po destylacji alkoholu etylowego. Susz, który powstaje w ten sposób zawiera dużo białek drożdżowych, substancji mineralnych, witaminę B oraz czynniki wzrostu.
Boom na ekologię
Wielu hodowców od lat stosuje wywar gorzelniany w swoich gospodarstwach, ponieważ jego cena nie jest wygórowana. Jednak o tym produkcie zrobiło się głośno dopiero niedawno, kiedy zapanował boom na ekologię, ale w zupełnie innej dziedzinie. Chodzi tutaj o produkcję biopaliw, których wywar gorzelniany jest produktem ubocznym. Fakty są takie, że producenci biopaliw podkupują zboża paszowe producentom pasz, oferując rolnikom takie ceny, których żaden wytwórca paszy nie jest w stanie zaoferować. Dlatego też hodowcy i producenci pasz zwrócili uwagę na wywary gorzelniane.
Co może zyskać hodowca karmiąc bydło wywarem gorzelnianym?
Wywar gorzelniany zawiera spore ilości wody, jednak i tak wielu rolników chętnie go wykorzystuje w swoich hodowlach, ponieważ jest cennym źródłem składników mineralnych, a także posiada tę zaletę, że można nim skarmiać bydło „na świeżo”. Na korzyść przemawia również fakt, że wywary gorzelniane nie są drogim dodatkiem paszowym.
Różne wywary gorzelniane, różny wygląd
W zależności od tego z jakiego ziarna jest zrobiony, a także od zastosowanej technologii produkcji, wywar posiada on inną barwę. Czasami uznaje się, że kolor informuje o wskaźniku wartości pokarmowej. Natomiast na ogół wywar o kolorze jasnobeżowym został wyprodukowany z pszenicy, a ten intensywnie żółty z kukurydzy. W przypadku suszonych wywarów mogą powstać kompleksy białkowe, których zwierzęta nie będą w stanie strawić, to tzw. związki Maillarda, czyli aminokwasy redukujące z cukrowcami. Jeśli brzmi to zbyt „chemicznie” to można to przyrównać, oczywiście w znacznym uproszczeniu, do smażenia kotletów, ponieważ tutaj także ma się do czynienia ze związkami Maillarda, szczególnie kiedy kotlety zostaną przypalone. Tak samo jest w przypadku wywaru gorzelnianego, który w czasie suszenia zostanie przegrzany, wtedy staje się mocno brązowy i pachnie podobnie do karmelu.
Stosowanie wywaru gorzelnianego niesie się sobą wiele pozytywnych skutków dla skarmiania bydła, ale należy przestrzegać norm i zasad w taki sposób, aby nie zaszkodzić ani zwierzętom, ani ludziom spożywających ich mleko lub mięso.