Egzotyczne smaki na talerzu coraz częściej goszczą w polskich domach. Jednak, aby prawidłowo przygotować na przykład azjatyckie dania trzeba zapoznać się z przepisami oraz wyposażyć kuchnie w charakterystyczne dla tego regionu świata przyprawy. Są to między innymi chili, kolendra, pasta curry, trawa cytrynowa i imbir. Większość z nich działa rozgrzewająco i są świetnym dodatkiem do dań szczególnie zimą. Mają też jeszcze jedną zaletę, czyli wzmocnienie odporności organizmu co przydaje się w chłodne dni, aby uniknąć częstych przeziębień.
Jednym z ciekawych przepisów kuchni azjatyckiej jest zupa tajska z kurczakiem i makaronem gryczanym.
Jednak to danie nie jest dla każdego. Trzeba lubić ostre potrawy, aby móc spróbować zupy pochodzącej z Tajlandii. Ze względu na dodatek chili oraz czerwonej pasty curry zupa jest naprawdę pikantna. Teoretycznie mleczko kokosowe, które dodaje się do potrawy powinno nieco złagodzić smak, ale wszystko zależy od kucharza. W restauracjach możemy poprosić o mniej ostrą wersję dania, ale jeśli robimy zupę samodzielnie w domu to sami musimy stworzyć ją w taki sposób, abyśmy byli w stanie ją zjeść.
Zupa tajska to naprawdę sycące i zdrowe danie.
Dodatek rozgrzewających przypraw poprawia odporność. Zaś kurczak, który dodaje się do tej potrawy jest chudym mięsem o dużej zawartości białka, więc świetnie nadaje się nawet dla osób na diecie. Makaron gryczany jest niezwykle korzystny dla naszego organizmu, albowiem zawiera witaminy, najwięcej tych z grupy B, a także żelazo i cynk. Posiada więcej błonnika niż zwykły makaron pszenny, więc korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Jak widać składniki zupy tajskiej są naprawdę niesamowicie wartościowe i mogą być elementem zrównoważonej diety.
Nie każdy potrafi przygotować azjatyckie jedzenie.
Jeśli mimo usilnych prób zupy lub inne dania wychodzą Ci zbyt ostre, albo wręcz przeciwnie w ogóle nie mają charakterystycznego smaku to koniecznie musisz co najmniej kilka razy pójść do oryginalnej restauracji i posmakować prawdziwych rarytasów kuchni egzotycznej. Być może dzięki temu Twoje potrawy staną się smaczniejsze. Niekiedy można też znaleźć rodowitych kucharzy z Azji na przykład przez internet i skontaktować się z nimi, aby udzielili nam kilku lekcji.